targul de turism bucuresti  
  Ghid de vacanta Cacica: atractii / obiective turistice din Cacica, Bucovina: informatii generale, cazare, fotografii, ce faci in timpul liber, si alte informatii utile  
 
 
 
     
 
 

Contributie la destinatie

editeaza aceasta pagina
adauga o noua pagina
adauga o atractie turistica
adauga o impresie personala

 
 
 
 
Biserica Romano-Catolica (Basilica Minor)
Editeaza | istoric (3)

 

Istoricul Sanctuarului

Pe locul unde se afla biserica actuala a existat o biserica mai veche. Prima biserica catolica a fost terminata si sfintita în anul 1810, preot fiind Iacob Bogdanowicz. La aceasta biserica se oficia liturghia alternativ pentru romano catolici (polonezi) si greco catolici (ucrainieni) pâna în 1865, când greco catolicii îsi vor ridica propriul lacas de cult.

În 1902, preotii misionari care au preluat parohia din Cacica au gasit biserica, mai sus prezentata, în ruine, si în frunte cu pr. Kasper Slominski, superiorul casei, au decis sa construiasca o noua biserica, mai mare, ceea ce initial a provocat numeroase polemici deoarece se dorea conservarea fostei biserici ca opera de arhitectura. În urma unor vizite facute de pr. Kasper Slominski la printul Hohenlohe, presedintele regiunii, si la Iosif Webber, episcopul de Lvovului, primeste sprijin pentru ridicarea noii cladiri. Lucrarile au început la 16 iulie 1903 î n acest scop fiind adusi misionari din Krakow.

vitraliu_catedrala_cacica.jpg
biserica_romano_catolica_cacica_1.jpg

Sfintirea noii biserici a avut loc în anul jubiliar 1904, în ziua de 16 octombrie. La acest eveniment au participat si Excelenta Sa Arhiepiscopul Bilczewski, Arhiepiscopul Weber, care au si celebrat slujba pontificala, reverendisimul pr. Vizitator cu numerosi confrati din Cracovia, Lvov, Sokolówka, Bialy Kamien s Jesierzan, preotii Prelati Schmidt si Kasprowicz, adjunctul noului presedinte al regiunii, dl. Barleon, însa maretia momentului a fost diminuata de o ploaie care nu a încetat pâna la sfârsitul procesiunii.

Biserica a fost construita în stil neogotic, dupa proiectul arhitectului Teodor Marian Talowski, profesor la Politehnica din Lvov. Înaltimea bisericii construite masura 50 m la turla care era ca întreaga cladire, din caramida bruta, având multe ornamente din piatra, galeria la înaltimea de 30 de metri si patru colturi înalte de 21-25 m. Lungimea bisericii este de 36 m, latimea în nava centrala de 17,5 m, iar în cea transversala de 22. Biserica este construita din piatra si caramida rosie, fiind acoperita cu eternit. La înaltimea de 30 m, pe turla, este montat un balcon circular, sustinut pe zidurile turlei de numeroase coloane din piatra terminate în forma de turnulete, redând parca forma unor capele.

 

basilica_minor.jpg
catedrala_cacica.jpg

De remarcat si vitraliile care s-au pastrat aproape intacte, asa cum au fost de la început. Cele cinci vitralii dinspre altarul principal, reprezinta misterele de slava ale rozariului: "Învierea lui Iisus", "Coborârea Duhului Sfânt în sala Cinei de Taina", "Primirea preasfintei Fecioarei Maria in cer", "Încoronarea preasfintei Fecioare Maria de catre fiul ei Iisus", "Înaltarea lui Iisus la cer". Altarul principal, altarele laterale, amvonul si alte piese de mobilier, au fost executate de firma Stuflesser din Tirol, din lemn aurit sau pictat. În prezbiter, pe peretele din dreapta se afla un panou care cuprinde numeroase si diverse obiecte din argint care au fost donate de credinciosi ce au simtit ajutorul acordat lor de Sfânta Fecioara Maria. Tablourile aflate in navele laterale reprezinta "Calea Sfintei Cruci".

În 1914 a fost terminat corul de sub orga montata si sfirsita într-un cadru festiv în ziua de 21 aprilie 1918. În 1944, în timpul celui de al II-lea razboi mondial, orga a fost serios avariata, încetând a mai fi folosita. Între 1986-1989 a fost placata cu travertin si marmura, a fost zugravita, s-a consolidat turnul si s-a construit clopotnita. Datorita stradaniei pr. I.E.Kropp, orga a fost restaurata în perioada 1997-1998, iar în timpul pelerinajului persoanelor consacrate din ziua de 03.10.1998 Episcopul Petru Gherghel a sfintit noua orga.

Odata cu schimbarea regimului politic, s-a putut observa renasterea vietii religioase si în Cacica, loc unde, în timpul grelei perioade comuniste, credinciosii veneau sa caute sprijin moral si spiritual.

A fost nevoie de doua secole pentru ca acest loc de exceptie, încarcat de istorie, sa-si câstige statutul meritat. La aceasta recunoastere s-a ajuns în 1996, când, prin decretul episcopului Petru Gherghel, Biserica Parohiala din Cacica a fost declarata oficial Sanctuar diecezan. Un an mai tarziu, în ziua de 15 august 1997, în prezenta nuntiului apostolic Janusz Bolonek si cu acordul Conferintei Episcopatului României, episcopul Petru Gherghel a declarat Sanctuarul de la Cacica Sanctuar national. În anul 2000, an de jubileu, la cererea episcopului de Iasi, Monsenior Petru Gherghel, din 17 ianuarie 2000, Biserica din Cacica a fost recunoscuta public de catre Papa prin conferirea titlului de Basilica Minor. În ziua de 14 martie 2000, Ioan Paul al II-lea, prin intermediul Congregatiei Cultului lui Dumnezeu si Disciplinei Sacramentelor, a conferit acest titlu Bisericii din Cacica. Proclamarea acestui document a avut loc în timpul solemnitatilor prilejuite de hramul din 15 august 2000 prin delegatul papal, cardinalul Luigi Poggi.


Icoana miraculoasa

Din traditia orala se cunoaste faptul ca icoana a fost adusa dintr-o biserica armeano-catolica din Stanislawów, Ucraina. Aceasta icoana, era copia icoanei de la Czestochowa, executata, de Batrânul Daniel de 70 de ani, pentru un oarecare scriitor Dominic care, rugându-se în fata acestei icoane, s-a însanatosit într-un mod miraculos. Din cauza caracterului exceptional al acestei icoane, ea a fost amplasata în altarul central la 22 august 1742.

Icoana este un basorelief de 86 x 60 cm, executata din lemn aurit si argintat. Doar fetele si palmele Maicii Domnului si ale Pruncului Isus sunt pictate. Icoana reprezinta pe Preasfânta Fecioara Maria tinând în brate pe Pruncul Isus care cu mâna stânga strânge la piept o carte, iar dreapta o are ridicata învatând poporul. Palma dreapta a Mariei este îndreptata catre Isus, ca si cum ar spune: "Faceti tot ce el va zice!" Ambele figuri au coroane de stele.

Când, în mai 1999, Sfântul Parinte Ioan Paul al II-lea a efectuat primul pelerinaj în România, printre darurile primite de Sfântul Parinte, cel mai valoros a fost copia icoanei Maicii Domnului de la Cacica.


Grota Lourdes

cacica_grota_lourdes.jpgUn interes deosebit, prezinta "Grota Lourdes" unde sunt amplasate statuetele Preasfintei Fecioare Maria si a Sf. Bernadeta Soubirous, despre care circula legenda ca, odata au fost aduse în biserica, dar, în dimineata urmatoare, a fost gasita înapoi în grota.

Proiectul construirii grotei în cinstea Maicii Domnului de la Lourdes a luat nastere în anul 1908, în urma lucrarilor de consolidare a zidurilor amenintate de apasarea muntelui alunecat în spatele bisericii. Dupa 30 de ani, acelasi preot Wochowski a decis sa construiasca o grota noua, de data aceasta mai în adâncime.

Aceasta grota a fost construita în stil neogotic, având urmatoarele dimensiuni: adâncimea, în forma de semiluna, este de 12 m, iar latimea si înaltimea de 5 m. si galeriile au fost construite în forma de semiluna: 60 m. lungime, 3 m. latime si 4 m. înaltime. Întreaga grota este sustinuta si, totodata, înfrumusetata de un numar de 20 de coloane din beton.


Pelerinaj la Icoana Maicii Domnului

Pelerinajul la Sanctuarul din Cacica reprezinta, pe de o parte, un loc unde este posibila detasarea de obligatiile cotidiene, iar pe de alta parte un spatiu favorabil climatului de liniste, de ruga, de reflectie. Rodul fiecarui pelerinaj este aprofundarea trairii credintei. Din programul fiecarui pelerinaj fac parte rugaciunea comuna, sacramentul penitentei, participarea la Sfânta Liturghie. Pelerinajele, organizate sistematic la Cacica, au fost si sunt un ajutor în edificarea comunitatii si activarea constiintei religioase. Întâlnirile anuale sunt un prilej de aprofundare a dialogului ecumenic între reprezentantii diferitelor culte religioase. Sarbatoarea Maicii Domnului (Zielna), este celebrata, în aceeasi zi, atât de Biserica ortodoxa, cât si de cea catolica. De aceea, credinciosii romano-catolici, greco-catolicii si ortodocsii, timp de trei zile, se unesc în rugaciunea catre Maica Domnului.cacica_pelerinaj_icoana_maicii_domnului.jpg

- | contribuie si tu

 

 

 

Inscrie cazare

 
 
Adauga acum in baza noastra de date hotel, motel, pensiune, vila, cabana, camping, apartamente

mai multe detalii

Contribuie

 
 
Castigi contribuind cu

destinatii turistice
atractii turistice
impresii de calatorie

mai multe detalii

implica-te

 
 
Opiniile tale pot schimba mentalitati, vacante, servicii.

recomandari
reclamatii
 
Cazare Bucovina
Localitati din Bucovina
 
oferte ski austria cazare schi tirol si salzburg

Oferte vacanta ski Austria

Vacanta la ski in Austria este tot ce ti-ai dorit de la un sejur schi in Austria. Ofertele de cazare la hoteluri si pensiuni din regiunile ski Salzburg sau ski Tirol sunt excelente iar statiunile de schi sunt tot ce ti-ai dorit pentru a petrece cele mai frumoase clipe

 

- SKI SALZBURG

- SKI TIROL

- vacanta VIENA

- ski Valea Gastein

- ski Regiunea Ski Circus

- Zell am See - Kaprun

- Valea Stubai

- Valea Zillertal

- Kitzbuhel - Ski Welt

- Valea Otztal - Solden

- Regiunea See Feld

 
oferte bulgaria 2013

Oferte Litoral Bulgaria

Consulta ofertele TravelPlanner pentru 2013 pe litoralul Bulgariei. 150+ hoteluri in cele mai renumite statiuni:

- Sejur Albena

- Sejur Nisipurile de Aur

- Sejur Sunny Beach

- Sejur Constantin si Elena

- Vacanta Obzor

- Vacanta Nessebar

- Sejur Elenite

- Oferte PASTE Bulgaria

- Oferte 1 Mai Bulgaria

 
oferte bulgaria

Oferte ski Bulgaria

Cele mai bune oferte pentru ski Bulgaria le gasiti doar la Travel Planner:

- Oferte ski Bansko

- Oferte ski Borovets

- Oferte ski Pamporovo

- revelion Bansko

- revelion Borovets

- revelion Bulgaria

 

Ultimile structuri de cazare:

1. Hotel CORAL, Satu Mare, Satu Mare
2. Pensiunea Casa cu Povesti Rosia Montana, Rosia Montana, Rosia Montana
3. Vila La Craita, Bran, Bran
4. Pensiunea Casa LUCA, Luncasprie, Luncasprie
5. Pensiunea Pensiunea Casa Apostu, Stanesti, Stanesti
6. Vila CASA ON, Constanta, Constanta
7. Pensiunea Pensiune Han Maria, Neamt, Neamt
8. Hotel Resort Ambient, Cristian, Cristian
9. Pensiunea Conacul Ambient, Cristian, Cristian
10. Hotel Apartament Simona Brasov, Brasov, Brasov
11. Hotel ALMAR LUXURY , Mamaia Nord, Mamaia Nord
12. Vila Moldavia Best, Slanic Moldova, Slanic Moldova
13. Vila Vila Moldavia Class, Slanic Moldova, Slanic Moldova
14. Hotel IRI, Busteni, Busteni
15. Hotel Marina Bay, navodari, navodari
16. Hotel Marina Bay Boutique, navodari, navodari
17. Regim Hotelier Mica Sirena Summerland, mamaia, mamaia
18. Regim Hotelier geo sararu, costinesti, costinesti
19. Hotel Hotel Navrom River, Galati, Galati
20. Pensiunea CASA SIRBU, SAT SIMON, COM. BRAN, SAT SIMON, COM. BRAN
 
travel planner romania
 
   
 
 

Home | Destinatii turistice | Cazare | Impresiile turistilor | Informatii Utile | Link-uri turistice | Promovare turism

© 2006-2007 Traveller’s Guide. Toate drepturile rezervate. Utilizarea acestui site implică acceptarea Termenilor şi condiţiilor.

despre noi | contact | cartea de oaspeti
 
 

sejur bulgaria | oferte albena | oferte nisipurile de aur | oferte sunny beach | oferte elenite | oferte obzor | oferte nessebar | oferte constantin si elena |

oferte ski bulgaria | sejur bansko | sejur borovets | sejur pamporovo

despre noi | contact | cartea de oaspeti